Van Domineeshuis tot Van Goghhuis, 250 jaar pastorie Nuenen en haar bewoners.

omslag

in de media

Schuif even aan tafel bij Peter van Overbruggen en Jos Thielemans

KBO Nuenen schuif even aan tafel bij
In de maandelijkse goed bezochte presentaties van “Schuif even aan tafel bij…” heeft het duo los Thielemans en Peter van Overbruggen aangegeven de editie van november te willen verzorgen.
Het informele tafelgesprek van november staat gepland voor:
dinsdagavond 25 november
van 19.3O – 21.3O uur
in zaal Het Trefpunt in Het Klooster
Gratis entree voor zowel KBO- als niet KBO-leden Consumptie voor eigen rekening.

De twee auteurs hebben dit voorjaar een indrukwekkend Nuenens boek uitgegeven “Van Domineeshuis tot Van Goghhuis 1764 2OL4”, over 250 jaar protestantse pastorie aan de Berg.
Ruim twee jaar lang hebben Peter en Jos onderzoek gepleegd naar allerlei bekende en minder bekende bronnen, ze interviewden huidige en vroegere bewoners en mensen die de inside verhalen van dit beroemdste huis van Nuenen konden veftellen.
De samenstellers vulden elkaar goed aan. Jos heeft bouwkunde en architectuur gestudeerd, terwijl Peter neerlandicus is, Beiden hebben al meerdere publicaties op hun naam staan.

Het tweetal zal deze avond een interessant verhaal weten te brengen over allerlei grote en kleine zaken die speelden in en rond de bewoners van dit huis. Anders dan toentertijd de gemiddelde inwoner van Nuenen, die met weven of met het zwoegen op een keuterboerderijtje de kost moest zien te scharrelen, was de pastorie al een open huis voor beroemde kunstenaars en wetenschappers. Ook filmsterren als Kirk Douglas en Anthony Quinn kwamen er over de vloer.
Door Vincent van Gogh heeft dit huis zoveel bekendheid gekregen, dat inmiddels mensen van over heel de wereld zoals uit Amerika, China en Japan, een kijkje bij het huis komen nemen en proberen een glimp van de tuin op te vangen.
Peter van Overbruggen en Jos Thielemans gaan er die dinsdagavond de 25e november boeiend over vertellen en kunnen ons wat geheimen onthullen, die vóór het schrijven van dit boek nog niet bij ons Nuenenaren bekend waren.